dinsdag 18 juni 2013

Kunst als belegging

Kunst, handel, belegging

Column nr 261 dd 18 juni 2013

Citaat uit ' Kunstlicht" nr 34, 2013 artikel van Olav Velthuis (UVA) en Erica Coslor ( Universiteit Melbourne) met als titel De financialisering van kunst" '
"Hoewel de potentie van kunst als beleggingsproduct al lange tijd erkend is, stuit de ontwikkeling van de financialisering van deze markt zowel binnen de kunstwereld als de financiële wereld op weerstand. Leden van de kunstwereld verzetten zich tegen de definitie van kunst als beleggingsobject en tegen bijbehorende inspanningen om kunst commensurabel te maken : met duidelijke maatstaven meetbaar en dus vergelijkbaar. De financiële wereld stelt zich op haar beurt weifelend  op vanwege gebrek aan liquiditeit, transparantie en standaardisatie van de kunstmarkt. Toch lost deze tegenstelling zich langzamerhand op in een steeds groter wordende ' rationalisering' van de kunstmarkt. Beleggen in kunst wordt in toenemende mate mogelijk gemaakt door het overnemen van modellen en instrumenten uit de financiële wereld, die het kopen van kunst als belegging legitimeren"

Kunst als investering. Dat is natuurlijk niet verkeerd. En het gaat hier ook niet om de de verzamelaar die bijvoorbeeld tientallen schilderijen heeft van een bekende schilder. Als je in aandelen of obligaties wilt beleggen zijn er uitgangspunten als rendement, risico en  liquiditeit. 

"het proces van verwetenschappelijking van het beleggen in kunst door onderzoeksbureaus en dataverstrekkers werd nog eens versterkt door het voortbrengen en verspreiden van economische kennis van de kunstmarkt"
In dat kader gingen wij kunstgeschiedenisstudenten bij het werkcollegeonderdeel "Kunst en handel" elke week een kunsthandel af om inzicht te krijgen in aanbod, prijs, belangstelling van kopers en soms om een veiling mee te maken. Met die kennis heb ik diverse keren ook werken van mindere schilders beoordeeld op authenticiteit en prijs of mensen soms verwezen naar connaisseurs die werken van schilders goed kennen.
Natuurlijk mag aspirant koper door zijn voorkeur laten leiden, dat is belangrijk
Kunstboeken, lezingen, taxaties, essays, j.j.jong@quicknet.nl  Geniet, leef, ga naar het Rijks, zing, geniet van alles om je heen  
drs jjj, artes admirans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten